lauantai 4. heinäkuuta 2020

Kesäinen runolauantai


Haaveissani kuuntelen
Tuulen huminaa
Kun saareltani katselen
Merta vihreää

Seikkailujen tiedän
taas tänään oottavan
Kun pian tästä lähden
Ja viljamereen sukellan
Iloisen mielen kahvilassa vietetään tänään kesäistä runolauantaita. Tervetuloa kaikille, pian aloitamme! Ikkunan vieressä nurkkapöydässä näyttää olevan vielä tilaa, jos Possulan väki hieman tiivistää rivejään.

Ilmoitusta seuraa pieni kaoottinen välisoitto mainitussa nurkkapöydässä. Possulan väki ryhtyy tiivistämään rivejään, mutta vie hetken mallailla kuka näkee mistäkin kohtaa parhaiten.

Yleisön hiljennyttyä runolauantain avaa reportteri Keijo Kettu runollaan Viljameri. Hän kumartaa kettumaisen sulavasti, tuijottaa hetken teatraalisesti kaukaisuuteen ja alkaa kuin itsekseen puhuen lausua: Haaveissani kuuntelen..

Raikuvat aplodit saattelevat Keijon takaisin omaan pöytäänsä. Runolauantai on saatu mukavasti käyntiin.


Älä syö
Etana pieni
Rouskuja ja haperoita
Mummolle ne jätä
Piiras ja sienisalaatti
Odottavat herkkusuita

Liian syvälle metsään
Mummo hyvä
Älä mene
Kierrät kehää
Ilta kohta hämärtyy
Lypsyaika lähestyy
Toisena esiintyjänä on Miiru Hiiru, Iloisen mielen kahvilan henkilökunnasta. Hän aloittaa esiintymisensä ilmoitusasialla. Miiru kertoo aloittaneensa maineikkaan kokkikoulu Kyökin kirjekurssin ja saaneensa ylennyksen. Hän on tästä päivästä alkaen kahvilan sous-chef. Miirun runossakin on ruokateema. Runon nimi on Sienimetsälle.

Miirun esitys saa vastakaikua erityisesti Possulan pöydästä. He ovat sienten suuria ystäviä, korvasienet ja tryffelit saavat Possulan pahnueen aivan sekopäiseksi. Pitäisiköhän kirjoittaa oodi tryffeleille, pohtii Possulan isäpossu. Jotain "sua vain yli kaiken ma rakastan" tyylisesti.

Keskustelu siirtyy ruokapuheisiin ja runolauantaissa päätetään pitää pieni tauko, jotta kaikki voivat hakea kahvia ja jotain syötävää.

Tauon jälkeen seuraa yllätysesiintyjä. Taiteilija ja filosofi Pipsa Mäyräkoira on saapunut Turusta ja esittää kesähelteiden inspiroiman runonsa "Asvalttia välttävät pienet tassut".

Kuuma! Liian kuuma
Palloa ei jaksa jahdata
Ei sohvalla jaksa kelliä
Syliin ei pääse nukkumaan
Kuuma!
Asvalttia välttävät pienet tassut
Tuuletin puhaltaa
Tuo helpotuksen edes hetkeksi
Hölmöä! Tulisipa sade ja ukkonen!
Tuumaa pieni mäyräkoira


Pipsan mielestä kovat helteet eivät sovi Mäyräkoirille, eikä filosofeille. Mitään ei voi tehdä ja ajatukset tahmautuvat. Nyt on parempi, kun ilmat ovat hieman viileämmät. On ihanaa kirmata raikkaassa metsässä ja huhuilla Olli Oravaa leikkikumppaniksi.

Pipsan esityksen jälkeen Keijo osoittaa suosiotaan seisten ja Bravo!-huudoin. Hän on aivan Pipsan lumoissa.

Lauantaipäivät lentävät kuin siivillä ja koittaa viimeisen esityksen vuoro. Hansu hyppää  lavalle päässään lippis väärinpäin. Yleisö odottaa jännittyneenä, mitä he kuulevat seuraavaksi. Nuorempi väki tempautuu heti mukaan, etunenässä pieni Pyry-Tuuli, sillä Hansulla on takataskussaan Hipporäppi.

Täs on Hippo hyvin omalaatuinen
Komeen sininen
Ja isot korvat ovat sen
Täs on Hansu Hoo
Siis haa, oon Iso-Hoo
Joo Joo,
Toistakaa peräs
Hei Hansu Hoo

 Hansu Hoo
Tykkää sateest
Köllii vedes
Jos uskallatte
Uikaa peräs
Joo Joo
Hei Hansu Hoo





Pyry-Tuuli ei voi vastustaa räppiä ja hyppii innoissaan penkillään. Hei Hoo, hän huutaa, kun Hansu kannustaa yleisöä osallistumaan. Possulan äitipossu katselee nuorimmaistaan tuumien, että Possulan kesä tulisi olemaan pyryräpin täyteinen. Olisikohan Hansu kiinnostunut toimimaan räppäävänä lapsenvahtina.


Tähän päättyy Iloisen Mielen kahvilan ensimmäinen runolauantai. Kiitokset kaikille esiintyjille ja suurkiitokset kahvilavieraille aktiivisesta osallistumisesta! Seuraavan kerran runolauantaita vietetään elokuun puolella, tarkemmasta ajankohdasta ilmoitetaan Kahvilan uutispalstalla. Mikäli haluat esittää oman runosi, ota Keijo Kettuun yhteyttä. Hän toimii tilaisuuden organisaattorina.


Tiedot:
Tarina, runot ja kuvat (Keijo, Miiru ja Hansu), Suski
Pipsan runo ja kuva, Pipsa&M.L









Ei kommentteja: