lauantai 18. heinäkuuta 2020

Tyytyväinen vatsa - tyytyväinen kettu

Keijo ja Keittiövelho istuvat juomassa aamukahvia ja keskustelevat reissuruuista. Keijo valmistelee juuri lähtöä reportaasimatkalle ja pohdiskelee mitä ottaisi evääksi mukaan. Eväät ovat luovaa työtä tekevälle ketulle hyvin vakava asia. Vatsan pitää olla tyytyväinen, niin on kettukin tyytyväinen. Jos kettu ei ole tyytyväinen, ei synny hyviä tarinoita.

Keijo on valmistautunut reissuruokien tekemiseen kuivaamalla porkkanoita, lanttuja, herkkusieniä, sellleriä, palsternakkaa ja sen sellaista. Niistä saa hyvät keittoliemet aikaiseksi nuotion äärellä. Aiemmista kuivista kesistä viisastuneena Keijo on hankkinut itselleen myös retkikeittimen. Siltä varalta, että metsäpalovaroitus estää nuotion teon. Mutta mitä laittaa liemen sekaan? Keijo kaipaisi hyviä vinkkejä.

Oletko kokeillut linssisoppaa? Velho kyselee. Keijo katselee häntä miettiväisen näköisenä ja raapustaa muistikirjaansa: linssejä. Itsekseen hän tuumii, että Velho ei varmaankaan puhu nyt kameroista tai silmälaseista. Velho vinkkaa myös kokeilemaan hernepihvien tekemistä. Hernerouhetta, jauhoja, sipulia ja kananmunaa. Valkosipulia ei luonnollisestikaan saa unohtaa. Mukaan vähän muitakin mausteita ja hyvä tulee.

Keijon olisi seuraavaksi ryhdyttävä laatimaan reissulleen varustelistaa, sitä ennen vielä yksi resepti. Tikkupulla on Keijon herkkua, mutta miten sitä taikinaa nyt tehtiinkään ja pitikö sekaan laittaa suolaa vai sokeria vai molempia. Velho opastaa Keijoa laittamaan sekä suolaa että sokeria ja muistamaan myös kardemumman. Vesi herahtaa Keijon kielelle jo pelkästä ajatuksestakin. Oi tikkupulla, retkiherkkujen helmi.

Velho saa tikkupullasta ajatuksen, että mitä jos leipoisi tänään pullaa. Keijon mielestä ajatus on loistava. Oikeastaan sitä varustelistaa voisi kirjoittaa täällä kahvilassakin. Laukku, kamera.. Keijo aloittaa.




Tiedot
Teksti ja tarina, Suski



Ei kommentteja: