lauantai 16. toukokuuta 2020

Mistä kalat tulevat?

Keijo Kettu on lähtenyt reportaasimatkalle Pohjois-Suomeen. Hän on tutkimassa Iloisen mielen kahvilan kalaleipien alkuperää. Ensin hän on päättänyt katsastaa sen, mistä kalat tulevat ja seuraavaksi jatkaa Itä-Suomeen leivän perässä.

Keijo on sopinut tapaamisen kalastaja Steve Saukon kanssa. Steve asuu erään kirkasvetisen joen varrella Kainuussa. Hän on vanhaa kalastajasukua jo useammassa sukupolvessa. Kalastustaidot ovat periytyneet vanhemmilta lapsille, pienestä pennusta pitäen on harjoiteltu yhdessä. Niin se on aina mennyt.

Steve pitää kalastuksesta ja uimisesta. Hän ei oikein osaa kuvitella itselleen parempaa ammattia tai parempia harrastuksia, kyseessä on vähän niin kuin elämäntapa. Lisäksi Steve harrastaa vatsaliukuja veteen ja on todellinen mestari siinäkin. Itse asiassa jopa piirimestari viime kesän liukukarnevaaleista.

Keskustelu ohjautuu kalastukseen. Millaista on olla kalastaja ja mitä pitää osata. Steve Saukko kertoo ylpeänä Keijolle, että hänen yhden saukon perhekalastusyrityksellään on MSC sertifikaatti. Keijo ei ole moisesta kuullutkaan ja pyytää Steveä kertomaan hieman lisää. Tämä voisi olla kahvilanäkökulmasta tärkeää. Niin, katsohan, aloittaa Steve, kalastus on tarkkaa puuhaa. Pitää huolehtia siitä, ettei kalasta liikaa tai ettei muuten vahingoita kalojen asuinalueita. MSC sertifikaatti kertoo kuluttajalle, että kalastus on ollut vastuullista. Steve onkin hyvin ansioitunut pitämään huolta joesta, minkä varrella asuu ja kalastaa.

Kiitos Steve, oikein hyödyllistä tietoa, Keijo myhäilee. Seuraavan kerran kaupassa käydessään hän aikookin tutkia tarkkaan mitä pakkauselosteissa lukee. 

Juttutuokion päätteeksi Keijo pyytää Steveä vielä valokuvaan ja kaivaa kameran reportterilaukustaan. Steve ei ole  tottunut pysymään paikoillaan kameran edessä. Kalastaminen vaatii vikkelyyttä, joten paikallaan olemista ei paljon ole tullut harjoiteltua.






Tiedot:
Tarina ja kuvat: Suski
Saukko pehmolelu: Wild republic 

Ei kommentteja: