sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Harmaan päivän pelastaja


Tervetuloa kahvilaamme sieltä lokakuun lopun harmaudesta! Päivän annos on leppeän lämpöinen mustikkapiirakka, valmistettuna latinalaisten ja hieman jatsahtavien ryhtmien tahdittamana. Jos kipaiset tässä vaiheessa kauppaan, muista ostaa kermaviiliä. Tarvitset myös voita tai margariinia, sokeria, vaniljasokeria, kananmunia, vehnäjauhoja, kaurahiutaleita, leivinjauhoa ja mustikoita.

Kurkistakaamme nyt kahvilamme keittiöön ja seuratkaamme hetki keittiövelhomme työskentelyä. Näyttää siltä, että hän on jo laittanut uunin lämpenemään 200 asteeseen, voidellut piirakkavuoan ja valmistanut vehnäjauhoista, kaurahiutaleista ja leivinjauhosta jauhoseoksen odottamaan myöhempää käyttöä. Velhomme kertoo, että taikinan valmistus aloitetaan sekoittamalla kulhossa keskenään sokeri ja sulatettu margariini. Velhomme on valinnut käyttöönsä tavallisen vispilän, jotta hän voi nauttia lattarirytmeistä ja omien lihaksiensa tuottamasta lämmöstä. Häntä kuulemma hieman palelee, mutta epäilen ettei kauaa. Seos alkaa näyttää hyvältä ja siihen kuuluu nyt lisätä yksitellen munat ja pienen tovin vatkaamisen jälkeen jauhoseos. Velhomme levittää valmiin taikinan vuokaan ja laittaa sen uunin alaosaan kymmeneksi minuutiksi. Hän ei käytä ajastinta, mutta minä taidan laittaa sen varmuuden vuoksi päälle. Emme toki halua polttaa piirakkapohjaa.

Samalla kun velho valmistaa piirakan täytettä, voimme hieman haastatella häntä. Miten hän on löytänyt Iloisen Mielen kahvilan? Velho hymyilee ja sekoittaa kermaviilin joukkoon munan ja sokerit. Hän viihtyy tässä pienessä kahvilassa ja sen keittiössä. Keittiöllä, kuten velhollakin on liikkuvainen luonne, ja ehkä se juuri oli syynä rakkaudelle ensi silmäykseltä. Velholla ja keittiöllä on yhteistä tietä takanaan jo muutaman hetken verran ja rakkaus tuntuu vain syvenevän.

Aika. Velho ottaa pohjan pois uunista, levittää täytteen pohjan päälle ja ripottelee mustikat pinnalle. Piirakka lähtee vielä 15 minuutiksi uuniin. Me kiitämme tässä vaiheessa velhoa: "Kiitos, että sinulla oli meille hetki aikaa!" Siirrymme kahvilasalin puolelle odottamaan ja nuuhkimme, kuinka ihana mustikkapiirakan tuoksu leijailee luoksemme aurinkoisen musiikin saattelemana.


Mustikkapiirakan ohje:

(Velho ei ole kehittänyt ohjetta itse, vaan löysi sen erään kauppaketjun ilmaisista resepteistä)

pohja:
150g margariinia
1,5 dl sokeria
2 kananmunaa
2,5 dl vehnäjauhoja
0,75 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta

täyte:
1 tlk kermaviiliä
1 kananmuna
0,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
5 dl mustikoita













Ei kommentteja: