lauantai 12. syyskuuta 2020

Luumujen aikaan

Kettusten kotitilalla ovat herkulliset ajat käsillä. Luumut ovat kypsyneet. Perinteisesti luumujen kypsymisen aikaan kettuperhe kokoontuu kotitilalle poimimaan luumuja ja viettämään hauskaa sadonkorjuujuhlaa. Keijo on saapunut paikalle hyvissä ajoin. Hän ei halua menettää hetkeäkään tästä jokavuotisesta lystistä.

Keijo on seurannut pitkin kesää luumujen kypsymistä ja tiennyt odottaa suurta satoa. Luumupuut, Sinikka ja Victoria kukkivat oivaan aikaan keväällä. Oli lämmintä ja paljon pörriäisiä liikenteessä. Puut aivan hyrisivät kevätauringossa. Olisi voinut kuvitella niiden laulavan, vaikka oikeastaan kyseessä oli suuri pörriäiskuoro. Kesä on ollut kaikin puolin muutenkin otollinen auringonpaisteisine päivineen ja sadekuuroineen. Luumujen on ollut hyvä kasvaa pulleiksi ja mehukkaiksi.

Sinikka on Keijon suosikkiluumu. Victoria-luumuja Keijo ei olekaan vielä päässyt maistamaan, sillä se on uusi tulokas Kettusten tilalla, istutettu vasta edeltävänä keväänä. Aika pieni puu vielä, joten mitään suurta satoa ei tänä vuonna ole sen oksilla kypsymässä. Sen sijaan Sinikan oksat notkuvat.

Kettusten luumuilla on hyvä maine Takametsässä. Niillä olisi paljon ottajia, jos vain satoa riittää jaettavaksi. Rouva Käpytikka ja Talitintin kaksoset ovat tehneet luumuista jo ennakkotilauksen tehtyään makutestin kypsyvälle sadolle. Sekä Sinikka että Victoria saivat makutestissä täydet pisteet.

Tänä vuonna osa sadosta on luvattu Keittiövelholle Iloisen mielen kahvilaan. Hän suunnittelee keittävänsä niistä herkullista luumuhilloa. Luumuhilloa saadaan sitten maistaa pitkin talvea muun muassa unelmatortun välissä, herkkucrepejen päällä ja paahtoleivällä. Velho on tilannut ainakin kaksi ämpärillistä. Luumujensa suuren suosion vuoksi Kettuperhe suunnittelee luumutarhansa laajentamista uusilla taimilla. Täytyyhän kaikkien saada suunsa makeaksi.

Keijon keräämät tassun kokoiset luumut

Tiedot:
Teksti ja kuvat, Suski

Ei kommentteja: